Margaret in deuropening van haar tiny house op Europarcs de Zanding

Mijn eerste workation in een tiny house op Europarcs De Zanding – een review

Zoek je op ‘Workation in een tiny house’ dan kom je hem steeds weer tegen: Tiny House 2 op Europarcs De Zanding. Vele bloggers noemen het kleine huisje een ideale plek om op workation te gaan. De foto’s zijn prachtig. Ik zie mezelf daar wel zitten op de veranda in het zonnetje. 🌞

Mijn vingers jeuken om gelijk de ‘direct boeken’-button aan te klikken. Al jarenlang pin ik namelijk de leukste tiny houses op mijn Pinterest board I ❤️ tiny houses & trailers. Mijn fascinatie voor slimme oplossingen om klein te wonen is groot. Ik zie mezelf ooit zo’n tiny house in een groot beukenbos bezitten. A girl can dream.

Ik ga ervoor: mijn eerste workation in de natuur

Omdat onze vakantie eind augustus nog eindeloos ver weg lijkt, besluit ik niet verder te twijfelen en deze workation op de Veluwe te boeken.

Om m’n voorpret te verhogen blader ik nogmaals door de foto’s op de website en opeens realiseer ik: de werkplek staat niet op de foto’s. 🙄 Ze zullen toch niet verwachten dat ik aan dat minibarretje ga werken? Als ik hierover mail, stelt EuroParcs me gerust: er zijn ook tiny offices op het park die je kunt huren voor een betere werkplek en gegarandeerd goed internet. Gratis voor gasten.

Als ik aankom bij Europarcs De Zanding krijg ik bij de receptie de sleutel en een parkplattegrond. De receptionist sluit haar verhaal af met de opmerking: ‘De wifi werkt op het moment niet goed, maar ze hopen dat dit vanavond opgelost is.’ Hoewel het me gunstig stemt dat ze problemen met de wifi belangrijk genoeg vinden om bij aankomst te melden, is de melding an sich natuurlijk niet iets wat je wil horen op workation.

De plattegrond blijkt geen overbodige luxe. Na 2x verkeerd gereden te zijn vind ik de tiny houses. Ik realiseer daardoor hoe groot het park is. Naast de tiny houses in het bos, zijn er talloze wijkjes met andere type huisjes. Alle in een eigen stijl. Het park kan maar zo de helft van de grootte zijn van het dorpje Otterlo waar het bij hoort.

Een wijk vol tiny houses

Ook zijn er meer tiny houses dan ik verwachtte. Ik tel er in totaal 30 en reken uit dat het wijkje zo’n 6.000 m² groot moet zijn. Ver van je weg kijken zit er dus niet in. De huisjes staan met ca 8 huisjes rondom een pleintje. Het voelt wat gepropt, alsof er na de eerste bouw wat extra huisjes bij zijn geplaatst. Maar ik vind het wel passen bij een tiny house. De community-vorming hoort bij de levensstijl. En ik zie: door wat slim geplaatste bomen en struiken is er toch genoeg privacy, in ieder geval binnen.

De huisjes zijn geen eenheidsworst, ook niet van buiten. Tussen de huisjes die lijken op het huisje op de website staan ook andere modellen. Mijn huisje is wel hetzelfde als de tiny house op de website, maar mist de houten latjes. Hoewel dat voor de beleving niet uit hoeft te maken, ben ik stiekem toch een beetje teleurgesteld.

Slimme indeling met veel comfort

Het huisje van binnen vind ik wél leuk. Hoe slim hebben ze deze -wat zal het zijn- 30 m² ingedeeld. Op de keuken is nauwelijks gekort. Een mooie gootsteen en werkruimte, een fijne koelkast, oven, magnetron en oké, een 2pits gasfornuis in plaats van 4, maar daar kan ik mee leven. Ik ben toch niet zo’n uitgebreide koker op vakantie. In de douche/toilet mist een wastafel, maar dat is wat mij betreft ook een terechte lage prioriteit. Je kunt je tanden prima aan de gootsteen poetsen, een meter verderop.

Dan volgt de meest bijzondere hack: omdat de keuken verlaagd is, past er een slaapzolder boven met 2 matrassen. Van de trap is bergruimte gemaakt. Boven de bedden is een dakraam om naar de sterren te kijken.

Ik vind het een geweldige oplossing. Wel vooral voor lenige mensen. 🙈 De slaapzolder is namelijk maar 1,20 meter hoog (stond dat op de website?) en de trap mist een reling. Maar na een paar keer naar boven en beneden geweest te zijn, krijg ik er handigheid in en klim ik elke avond als een aapje m’n bed in. Toch maak ik een note-to-self: in mijn toekomstige tiny house toch maar geen slaaploft. Is sowieso wel slimmer omdat ik betwijfel of mijn man met zijn 1,92 lengte zich prettig beweegt in de verlaagde keuken.

Geen fijne werkplek

Als ik me geïnstalleerd heb, blijkt de wifi het gewoon te doen. Halleluja. Ik doe een speedtest en zie 30 MBs download- en 10 MBs uploadsnelheid. Niet slecht. Op de website van nomadlist.com wordt minimaal 10 MBs downloadsnelheid als uitgangspunt genomen.

Het kleine barretje heb ik zoals verwacht snel gezien. Ik zit wel erg dicht op de muur. Dus ik eindig op de fijne bank met de laptop op de laptoptafel die ik meegenomen heb en uitzicht op groen, terwijl het langzaam donker wordt en de lichtjes buiten de sfeer bepalen.

Als ik ’s avonds ga slapen, merk ik hoe fijn de matrassen zijn, ook al liggen ze op de grond. De bank was ook al zo fijn. Het is echt een comfortabel huisje.

Een tiny office met uitzicht

De volgende dag mag ik de tiny office uitproberen. Ik haal de sleutel bij de receptie en installeer me in het hokje van 6 m², waarvan het immense raam aan één kant met uitzicht op een meer de sfeer maakt. Door de zwarte spiegelfolie op de tegenoverliggende muur weerkaatst het licht, en voelt het niet te klein. Ik nestel me snel op de zitvensterbank. Want zoals jullie op mijn Pinterestboard reading nooks kunnen zien, is mijn liefde voor zitvensterbanken en andere leeshoekjes bijna even groot als die voor tiny houses. ❤

Voor de online meeting kies ik het bureau. Ik vraag me wel even af waarom mensen die tiny offices verhuren niet voor een verstelbare stoel zouden kiezen, zodat je de plek naar eigen inzicht ergonomisch kunt maken. Ik probeer even tevergeefs het internet van de tiny office aan de praat te krijgen. Maar als ik de algemene wifi van het park gebruik gaat dat tot mijn verrassing prima. Deze is goed genoeg voor een teams-meeting. Cathelijne en ik babbelen 2 uur zonder storing.

Na de meeting doe ik nog even een belletje vanuit de vensterbank en dan is het tijd om de sleutel weer in te leveren. Dat moet voor 17:00 uur. Voor mij is dit te vroeg: als avondmens werk ik altijd van 12 tot 18 uur en dan nog even van 22 uur tot middernacht. Ik heb nog geprobeerd om de tiny office ook woensdag te huren, om er langer te kunnen zitten én niet steeds die sleutel op te moeten halen, maar daar trapten ze niet in. 🙈 Blijkbaar is het heul belangrijk dat het sleuteltje op het juiste plekje hangt buiten kantoortijd.

De prachtige natuur van de Veluwe om de hoek

Op woensdag, mijn vrije dag, lonkt het bos. Wil ik thuis nog wel eens ‘stiekem’ gaan werken op mijn vrije dag, vandaag besluit ik het ervan te nemen. Ondanks dat het bos hemelsbreed op 100 meter ligt – ik zie de toppen van de bomen-, kan ik het alleen bereiken via de uitgang aan de andere kant van het park.

Daarom besluit ik met de auto naar een officiële route te rijden: the big 5 van de Veluwe, startend bij de Wever Lodge.

Wat een heerlijke natuur. Hier kom je echt tot rust. Halverwege raak ik de route wel kwijt, maar dat deert mij niet. Ik vind het juist lekker om willekeurige kleine paadjes in te lopen waar je niemand tegenkomt om ongeveer uit te komen bij het beginpunt. Google Maps gebruik ik als hulpmiddel om zo nu en dan de globale richting te bepalen. Naar het zuiden betekent bijvoorbeeld: de zon achterna.

Een biertje op het relaxte terras van de Wever is mijn beloning voor alle inspanning. Wat een fijne plek zo dicht bij de natuur. Ik check of zij niet ook een tiny house te huur hebben voor een volgende workation. Maar hun cabins zijn op dit moment niet beschikbaar en op basis van de kamerprijzen verwacht ik dat ze niet binnen mijn budget passen.

Rugpijn en wifiproblemen

’s Avonds behandel ik net als de dag ervoor nog de mails van die dag en ik merk dat ik mijn rug weer voel. Ook is het internet niet elke avond stabiel. Wat dan wel weer op te lossen blijkt door in te loggen op het modem van het huisje dat ik bij toeval had gevonden.

Op donderdagmiddag ben ik terug in mijn tiny office. Het beloofde dedicated internet doet nog steeds niet. Als ik het modem reset, lijk ik even een liftoff te hebben. Maar nog steeds is de algemene hotspot stabieler, dus de geplande online redactievergadering doe ik met de wifi van het park – weer zonder problemen.

Al met al vraag ik me af, waarom juist dit tiny house op Europarcs De Zanding een ideale werkvakantieplek zou zijn? Wanneer kan je eigenlijk een willekeurige vakantiewoning als workation aanprijzen?

Als ik de enthousiaste blogs die me over de streep trokken nog een keer bekijk, realiseer ik dat ze allemaal in dezelfde periode geschreven zijn: tijdens de coronacrisis. Ik vermoed dat een overenthousiaste marketeer bloggers heeft benaderd. Sterker nog, Europarcs zelf gebruikt het woord workation niet bij de omschrijving van het tiny house. Alleen op de pagina over de tiny offices staan ervaringen over workations uit dezelfde periode. 🤔

Conclusie: tiny house op Europarcs de Zanding is een workation voor kantoorwerkers

Mijn conclusie: Europarcs De Zanding is inderdaad een leuke plek om een workation te plannen. Maar doe dat wel vooral als je tijdens kantoortijden werkt en de tiny offices kan boeken. Dan hoef je niet eens te kiezen voor de tiny house. Ik zou dan een huisje kiezen in de buurt van de tiny office. Ik heb zelf voor een volgende werkvakantie de Solo Retreat op het oog dat ernaast ligt. Je moet de sleutel dan nog steeds halen en brengen bij de receptie, maar het geeft je een plekje om even drinken te pakken of een plaspauze te nemen, omdat de tiny office écht alleen bestaat uit een werkplek.

Ik durf overigens niet m’n hand in het vuur te steken dat de wifi het daar altijd doet. Deze week liep dit niet soepel, maar dat werd wel aangekondigd bij aankomst, dus het kan een uitzondering zijn.

En ben je op zoek naar een tiny house voor een vakantie, dan is dit gewoon een leuke plek. Mits je niet groter bent dan 1,90 en lenig genoeg voor een slaapzolder 😉. Het personeel op het park is aardig en de sfeer is goed. Ik heb ondanks dat het hoogseizoen is de buren nauwelijks gehoord. Maar dat kan ook komen omdat door de vele regen mensen veel binnen waren. Leve de Nederlandse zomers.

Maar ik? Ik blijf doorzoeken naar een tiny house dat past bij de wensen van een thuiswerker. Iemand met behoefte aan een werkplek in het huisje. Een huisje van waaruit je zo de natuur in loopt. Heb je suggesties? Laat het vooral weten.